Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013



Υπερβαίνοντας τη Κουλτούρα της Βίας και του Μίσους

Στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι δοκιμαζόμαστε από τη στέρηση και τη φτώχια. Οι κακουχίες αυτές όμως, αντί να οδηγούν τους ανθρώπους στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα πάθη και τη δυστυχία, συχνά τους στρέφουν στη βία και στην απόδοση των αιτίων του πόνου σε εξιλαστήρια θύματα. Έτσι, αντί τη θέση της αγανάκτησης και της συσσωρευμένης οργής, να την παίρνουν η συμπόνια και η αλληλεγγύη, έχουμε φαινόμενα ρατσιστικού μίσους, ξεσπάσματα βίας και επιθέσεις σε κάθε έκφραση διαφορετικότητας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ως Βουδιστές και Βουδίστριες στην Ελλάδα, αναγνωρίζουμε σαν θεμέλια του τρόπου ζωής μας, τη σοφία και τη συμπόνια προς όλα τα όντα ανεξαιρέτως. Ο Βούδας, δίδαξε στους ανθρώπους το δρόμο της υπέρβασης όλων των τεχνητών διαχωρισμών που έχει συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Συνεπώς και οι ταξικές, φυλετικές ή έμφυλες διακρίσεις, δεν έχουν καμία θέση στο Βουδισμό και ακόμη περισσότερο, στη σύγχρονη έκφρασή του. Το αλτρουιστικό ιδανικό του Μποντισάτβα, του θαρραλέου ασκητή που αρνείται τον ίδιο του τον εαυτό, χαρίζοντας τη ζωή του ολοκληρωτικά σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση, τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, ήταν, είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του Μεγάλου Οχήματος και των Βουδιστών σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Ο Βούδας, δίδαξε σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς να διακρίνει φυλή, φύλο ή κάστα. Δέχτηκε όλα τα όντα εξίσου στη συμπονετική αγκαλιά του και τα γαλούχησε με το Ντάρμα, δηλαδή τη διδασκαλία της εξάλειψης του πόνου από τη ζωή. Δίδαξε την κενότητα, τον πολύπλοκο τρόπο με τον οποίο κανείς δεν υπάρχει από μόνος του, αλλά μόνο σε συνάρτηση με τα άλλα όντα και το περιβάλλον του. Αποκάλυψε πως όλα τα όντα κατέχουν τη Βουδική Φύση και άρα, έχουν ίδιες δυνατότητες να κατακτήσουν τη Φώτιση. Στο Βουδισμό, δεν έχει καμία θέση η διαστροφική τάση του ανθρώπου να αυξάνει τους διαχωρισμούς αντί να τους μειώνει.

Δεν πρεσβεύουμε μια νεκρή φιλοσοφία, ξένη προς την καθημερινότητά μας, ούτε μια μηδενιστική θεώρηση της ζωής, αλλά μια επανάσταση της συνείδησης. Εκτιμούμε βαθιά τη ζωή όλων των όντων. Για αυτό και στόχος μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση η απαξίωση της ύπαρξης αλλά η βαθιά κατανόησή της και η τέλεια ευτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους φίλους και τις φίλες του Ντάρμα αλλά και κάθε συνειδητό πολίτη, να μην ενδώσουν στην καταστροφική κουλτούρα του μίσους και της βίας. Ας κυνηγήσουμε, μέσα από την πνευματική άσκηση και την αλληλεγγύη, έμπρακτα το ύψιστο ιδανικό του δρόμου του Μποντισάτβα και ας απαλύνουμε τον πόνο όλων των όντων, γινόμενοι παραδείγματα ανεκτικότητας, ισότητας και ελευθερίας.

Είθε όλα να είναι ευνοϊκά,

Η ΣΑΝΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – KARMA GYALTSEN LING

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου