Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τζοκτσέν - Σεμινάριο Ιουνίου


ΤΖΟΚΤΣΕΝ - Προσεγγίζοντας τη Μεγάλη Τελειότητα


ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1012, ώρα: 19.30μμ-22.30μμ
Κόστος: ελεύθερη προσφορά
Εισηγείται ο Θάνος Σβορώνος, ασκητής με πολυετή εμπειρία στο Τζόκτσεν



Ο Θιβετανικός όρος "Τζοκτσέν", που συνήθως μεταφράζεται ως "Μεγάλη (ή/και) Φυσική Τελειότητα", ουσιαστικά δηλώνει την αυθεντική Φυσική Κατάσταση της Πλήρους Τελείωσης ή Ολικής Τελειότητας, που είναι εγγενής σε όλα τα όντα. Συνεπακόλουθα, η Διδασκαλία Τζοκτσέν είναι μία διδασκαλία που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε αυτή την πρωταρχική κατάσταση, η οποία είναι η αληθινή κατάσταση της ύπαρξής μας.
Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του μεγάλου Δασκάλου Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche στην Αθήνα (3-7 Οκτωβρίου 2012), ο καλός μας φίλος Θάνος Σβορώνος, που είναι παλιός μαθητής του Ρίνποτσε, θα μας εισάγει με απλό τρόπο στην Ιστορία, τη Θεωρία και την Εφαρμογή του Τζοκτσέν.

***


ΤΟ ΤΖΟΚΤΣΕΝ

Στις αρχαίες σχολές του Θιβέτ, το Τζοκτσέν θεωρείται ως η υπέρτατη διδασκαλία του Βούδδα, η ύψιστη και πιο άμεση ατραπός προς την πραγμάτωση, το αποκορύφωμα και η ουσία όλων των διδασκαλιών.
Ο Θιβετανικός όρος "Τζοκτσέν", που συνήθως μεταφράζεται ως "Μ
εγάλη (ή/και) Φυσική Τελειότητα", ουσιαστικά δηλώνει την αυθεντική Φυσική Κατάσταση της Πλήρους Τελείωσης ή Ολικής Τελειότητας, που είναι εγγενής σε όλα τα όντα. Συνεπακόλουθα, η Διδασκαλία Τζοκτσέν είναι μία διδασκαλία που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε αυτή την πρωταρχική κατάσταση, η οποία είναι η αληθινή κατάσταση της ύπαρξής μας.

Στο Τζοκτσέν ο ασκούμενος εισάγεται άμεσα στη Φυσική Κατάσταση, τη Φύση του Νου, την έμφυτη Βουδδική-Φύση, την αληθινή φύση του ίδιου του νου του. Αυτή η φύση είναι αδιάλειπτα παρούσα απαρχής, ακόμα και πριν από τον κύκλο των θανάτων και των επαναγεννήσεων, που αποκαλούμε Σαμσάρα. Ούσα πέρα από το χρόνο και τις περιστάσεις, η Βουδδική-Φύση μας υπερβαίνει όλες τις διανοητικές επινοήσεις, τις ψευδαισθήσεις και τους προκαθορισμούς ή τις εξαρτήσεις μας. Είναι πάντοτε αδιαφοροποίητα αγνή και καθαρή - σαν τον καθρέφτη, που ουδέποτε αλλάζει, μολύνεται ή φθείρεται από τις οιεσδήποτε αντανακλάσεις.

Το Τζοκτσέν δεν είναι θρησκεία ούτε φιλοσοφική σχολή ή σύστημα ψυχοθεραπείας. Θα μπορούσε να οριστεί καλύτερα ως μία εσωτερική μη-διανοητική Γνώση, που οι μεγάλοι δάσκαλοι την έχουν μεταδώσει πέρα από κάθε είδους περιορισμούς σχολών ή επιμέρους υποομάδων.

Η άσκηση του Τζοκτσέν δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της αυτο-επίγνωσης του ατόμου και στη χαλάρωση όλων των παντοειδών εντάσεων του σώματος, του λόγου (ή ενέργειας) και του νου - και δη μέσα από τις κάθε λογής διαφορετικές εμπειρίες της καθημερινής ζωής. Η προσωπική ελευθερία είναι μία ουσιώδης πλευρά της άσκησης και δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες ή να λάβει μοναστικούς όρκους, κλπ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πνευματικό δρόμο ανοιχτό στον καθένα. Γι αυτό λέγεται πως το Τζοκτσέν ταιριάζει πολύ καλά με τις ανάγκες της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche είναι μία σημαίνουσα φυσιογνωμία αδιαμφισβήτητου κύρους, που θεωρείται ως ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους σημερινούς ερμηνευτές και υποστηρικτές αυτής της αρχαίας πράδοσης.

Ο καλός μας φίλος Θάνος Σβορώνος, που είναι παλιός μαθητής του Ρίνποτσε, θα μας εισάγει με απλό τρόπο στην Ιστορία, τη Θεωρία και την Εφαρμογή του Τζοκτσέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου