Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Πρόγραμμα Μαϊου - Ιουνίου 2012


1. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΜΠΑΡΝΤΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΙΟΥ 2012, ώρα: 20.00-22.00
Κόστος: ελεύθερη προσφορά
Διδάσκει ο Λάμα Τσέρινγκ


Σύμφωνα με τη θιβετανική βουδιστική παράδοση η συνείδηση ενός ανθρώπου περνά μέσα από διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο τον κύκλο της ζωής όσο και του θανάτου. Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται στα Θιβετανικά «Μπάρντο» και περιγράφονται ως έξι.Συνήθως όταν μιλάμε γενικά για «Μπάρντο» εννοούμε το «Μπάρντο του γίγνεσθαι», που είναι η φάση των παραισθήσεων που βιώνει ο νους, η συνείδηση του νεκρού, προτού πραγματοποιηθεί μια νέα σύλληψη.Κυριολεκτικά όμως η λέξη Μπάρντο σημαίνει «το διάστημα μεταξύ δύο πραγμάτων». Η εμπειρία μας σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από διαστήματα μεταξύ διαφόρων εμπειριών. Ακόμη και στην περίπτωση των στιγμιαίων σκέψεων που προβάλλουν στο νου μας, υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ μιας σκέψης που προβάλλει και εξαφανίζεται και της επόμενης σκέψης που προβάλλει ξανά. Ένα τέτοιο ενδιάμεσο διάστημα, έστω και απειροελάχιστο, είναι μέρος της διαδικασίας της κάθε εμπειρίας... 
Τα έξη είδη Μπάρντο που βιώνουνε όλα τα αισθανόμενα όντα στο κύκλο της εξαρτημένης ύπαρξης (Σαμσάρα). Το εάν βιώνουμε αυτές τις καταστάσεις ως ευχάριστες ή όχι εξαρτάται από τις θετικές ή αρνητικές τάσεις που δημιουργούμε κατά τη διάρκεια του δεύτερου Μπάρντο, ιδιαίτερα στην κατάσταση του ξύπνιου μας, στο Μπάρντο της παρούσας μας ζωής, όπου έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες αυτές τις καταστάσεις...


2. ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΙΠΑΣΑΝΑ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2O MAIOY 2012, ώρα: 8.30 πμ-12.30 μμ
Κόστος: ελεύθερη προσφορά
Καθοδηγεί ο Χρήστος Μούσιος, ασκητής με πολυετή εμπειρία στη Βιπάσανα


Η Βιπάσανα σύμφωνα με τη παράδοση της Τεραβάντα, όπως διδασκεται στα μοναστηρια της Ν.Α. Ασίας (Κευλάνη,Ταιλάνδη,Μπούρμα,Λάος). Καθιστικός διαλογισμός, o οποίος εναλλάσσεται με συνειδητό περπάτημα. Χρησιμοποιείται κυρίως η παρατήρηση της αναπνοής και των φαινομένων που εμφανίζονται σε σώμα και νου. Από τις αρχαιότερες διαλογιστικές τεχνικές, επανήλθε στο προσκήνιο απο τον Βουδα Γκοτάμα πριν απο 2500 χρονια. Βιπάσανα, που σημαίνει 'καθαρή ενόραση', ειναι μια διαδικασία αυτοκάθαρσης μέσα απο την αυτοπαρατήρηση.



3. ΤΖΟΚΤΣΕΝ - Προσεγγίζοντας τη Μεγάλη Τελειότητα

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1012, ώρα: 19.30μμ-22.30μμ
Κόστος: ελεύθερη προσφορά
Εισηγείται ο Θάνος Σβορώνος, ασκητής με πολυετή εμπειρία στο Τζόκτσεν


Ο Θιβετανικός όρος "Τζοκτσέν", που συνήθως μεταφράζεται ως "Μεγάλη (ή/και) Φυσική Τελειότητα", ουσιαστικά δηλώνει την αυθεντική Φυσική Κατάσταση της Πλήρους Τελείωσης ή Ολικής Τελειότητας, που είναι εγγενής σε όλα τα όντα. Συνεπακόλουθα, η Διδασκαλία Τζοκτσέν είναι μία διδασκαλία που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε αυτή την πρωταρχική κατάσταση, η οποία είναι η αληθινή κατάσταση της ύπαρξής μας.
Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του μεγάλου Δασκάλου Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche στην Αθήνα (3-7 Οκτωβρίου 2012), ο καλός μας φίλος Θάνος Σβορώνος, που είναι παλιός μαθητής του Ρίνποτσε, θα μας εισάγει με απλό τρόπο στην Ιστορία, τη Θεωρία και την Εφαρμογή του Τζοκτσέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου