Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Οι Τέσσερις Βασικές σκέψεις με την Λάμα Μαρία (Pema Zangmo)




ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014, 7 - 9 μμ
Σάββατο 4 Ιανουαρίου, 7 - 9 μμ

ΤΕΛΕΤΗ ΤΑΡΑ 
Κυριακή 5 Ιανουαρίου, 11 πμ 
Με την Λάμα Μαρία (Pema Zangmo)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ
Η Λάμα Μαρία είναι μαθήτρια του Λάμα Γκέντυν Ρίνποτσε από το 1982. Συμμετείχε στην εκπλήρωση της ευχής του να χτιστεί ένα ασκητικό κέντρο απομόνωσης στην Ελλάδα (το κέντρο Ριγκ Ντρολ Λινγκ στο Χολομώντα Χαλκιδικής) με σκοπό να έχουν και οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι την δυνατότητα να ασκηθούν στο Ντάρμα - στις διδασκαλίες του Βούδα. Ασκήθηκε στο πρώτο τρίχρονο πρόγραμμα απομόνωσης που έλαβε μέρος στο κέντρο Ριγκ Ντρολ Λινγκ. Κατόπιν πήγε στην Γαλλία στο Καγκιού Κουν Ντρολ Λινγκ όπου ασκήθηκε επί επτά χρόνια ακολουθώντας δυο ακόμα τρίχρονες παραδοσιακές απομονώσεις από το 2001 έως το 2008. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Πνευματικός υπεύθυνος των κέντρων των Κάρμα Καγκιού στην Ευρώπη της ανέθεσε να αναλάβει το έργο ως μια από τους υπεύθυνους για την δραστηριότητα του κέντρου Ριγκ Ντρολ Λινγκ στην Ελλάδα, όπου συνεχίζει να ασκείται και να διδάσκει το Ντάρμα.

***
Στο σεμινάριο διδάσκεται απόσπασμα από το βιβλίο της Khandro Rinpoche: "This Precious Life: Tibetan Buddhist Teachings on the Path to Enlightenment"
Περισσότερες πληροφορίες:
***

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Οι τέσσερις βασικές σκέψεις, είναι:

1. Η Πολύτιμη ανθρώπινη ύπαρξη, ελεύθερη και ευνοημένη.
2. Η Αλήθεια και το αναπόφευκτο της Παροδικότητας.
3. Η Αναπόφευκτη Αλήθεια του Κάρμα
4. Η Αναπόφευκτη δυστυχία της Σαμσάρα

Σχόλια της Πέμα Τσόντρον πάνω στις τέσσερις βασικές σκέψεις:

«Οι παραδοσιακές τέσσερις βασικές σκέψεις, μας υπενθυμίζουν γιατί θα έπρεπε κανείς να κάνει μια συνεχή προσπάθεια για να επιστρέψει στην παρούσα στιγμή. Στην καθημερινή ζωή σας, προσπαθήστε να:

1. Διατηρήστε μια συνειδητοποίηση της πολυτιμότητας της ανθρώπινης ζωής. Αρχίζοντας να συνειδητοποιείτε πόσο πολύτιμη είναι η ζωή, γίνεται ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία σας. Είναι σαν την ευγνωμοσύνη ... αυτό το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης για τη δική σας ζωή και την πολυτιμότητα της ανθρώπινης γέννησης.

2. Να είστε συνειδητοποιημένοι για την πραγματικότητα ότι η ζωή τελειώνει. Ο Θάνατος έρχεται για όλους. Η ζωή είναι πολύ σύντομη. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε πολλά περισσότερα χρόνια για να ζήσετε και αν ζείτε τη ζωή σας, σαν να είχατε πράγματι μόνο μια ημέρα ακόμη να ζήσετε, τότε η αίσθηση της παροδικότητας επιτείνει αυτό το αίσθημα της πολυτιμότητας και της ευγνωμοσύνης.

3. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως ό, τι κάνετε, είτε είναι ενάρετο είτε όχι, έχει αποτέλεσμα. Ο νόμος του κάρμα σημαίνει ότι έχουμε σπείρει τους σπόρους και θα δρέψουμε τους καρπούς. Έτσι, όταν βρεθείτε σε μια σκοτεινή φάση στην ζωή σας ... μπορείτε να σκεφτείτε: " Ίσως ήρθε η ώρα να πάρω ένα μικρό φτυάρι και σκάψω μέχρι να βγάλω τον εαυτό μου από αυτό το μέρος".

4. Διαλογιστείτε πάνω στην αλήθεια, ότι για οσο είστε πάρα πολύ επικεντρωμένοι στον εαυτό σας και το πόσο σημαντικός είναι, και παγιδεύεστε σε σκέψεις για το αν είστε καλός ή κακός, θα υποφέρετε. Η εμμονή πάνω στην επίτευξη αυτού που θέλετε και το να αποφεύγετε ό, τι δεν θέλετε δεν οδηγεί στην ευτυχία".

Περισσότερες πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου