Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΤΖΟΚΤΣΕΝ - Προσεγγίζοντας τη Μεγάλη Τελειότητα


Κυριακή 17 Ιουνίου 2012
19.30 μμ
Με τον Θάνο Σβορώνο
Στο Κάρμα Γκυάλτσεν Λινγκ
Γ. Βυζηινού 1, Σαράντα Εκκλησιές

Στις αρχαίες σχολές του Θιβέτ, το Τζοκτσέν θεωρείται ως η υπέρτατη διδασκαλία του Βούδδα, η ύψιστη και πιο άμεση ατραπός προς την πραγμάτωση, το αποκορύφωμα και η ουσία όλων των διδασκαλιών.

Ο Θιβετανικός όρος "Τζοκτσέν", που συνήθως μεταφράζεται ως "Μεγάλη (ή/και) Φυσική Τελειότητα", ουσιαστικά δηλώνει την αυθεντική Φυσική Κατάσταση της Πλήρους Τελείωσης ή Ολικής Τελειότητας, που είναι εγγενής σε όλα τα όντα. Συνεπακόλουθα, η Διδασκαλία Τζοκτσέν είναι μία διδασκαλία που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε αυτή την πρωταρχική κατάσταση, η οποία είναι η αληθινή κατάσταση της ύπαρξής μας.

Στο Τζοκτσέν ο ασκούμενος εισάγεται άμεσα στη Φυσική Κατάσταση, τη Φύση του Νου, την έμφυτη Βουδδική-Φύση, την αληθινή φύση του ίδιου του νου του. Αυτή η φύση είναι αδιάλειπτα παρούσα απαρχής, ακόμα και πριν από τον κύκλο των θανάτων και των επαναγεννήσεων, που αποκαλούμε Σαμσάρα. Ούσα πέρα από το χρόνο και τις περιστάσεις, η Βουδδική-Φύση μας υπερβαίνει όλες τις διανοητικές επινοήσεις, τις ψευδαισθήσεις και τους προκαθορισμούς ή τις εξαρτήσεις μας. Είναι πάντοτε αδιαφοροποίητα αγνή και καθαρή - σαν τον καθρέφτη, που ουδέποτε αλλάζει, μολύνεται ή φθείρεται από τις οιεσδήποτε αντανακλάσεις.

Το Τζοκτσέν δεν είναι θρησκεία ούτε φιλοσοφική σχολή ή σύστημα ψυχοθεραπείας. Θα μπορούσε να οριστεί καλύτερα ως μία εσωτερική μη-διανοητική Γνώση, που οι μεγάλοι δάσκαλοι την έχουν μεταδώσει πέρα από κάθε είδους περιορισμούς σχολών ή επιμέρους υποομάδων.

Η άσκηση του Τζοκτσέν δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της αυτο-επίγνωσης του ατόμου και στη χαλάρωση όλων των παντοειδών εντάσεων του σώματος, του λόγου (ή ενέργειας) και του νου - και δη μέσα από τις κάθε λογής διαφορετικές εμπειρίες της καθημερινής ζωής. Η προσωπική ελευθερία είναι μία ουσιώδης πλευρά της άσκησης και δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες ή να λάβει μοναστικούς όρκους, κλπ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πνευματικό δρόμο ανοιχτό στον καθένα. Γι αυτό λέγεται πως το Τζοκτσέν ταιριάζει πολύ καλά με τις ανάγκες της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche είναι μία σημαίνουσα φυσιογνωμία αδιαμφισβήτητου κύρους, που θεωρείται ως ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους σημερινούς ερμηνευτές και υποστηρικτές αυτής της αρχαίας πράδοσης.

Ο καλός μας φίλος Θάνος Σβορώνος, που είναι παλιός μαθητής του Ρίνποτσε, θα μας εισάγει με απλό τρόπο στην Ιστορία, τη Θεωρία και την Εφαρμογή του Τζοκτσέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου