Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011

Αγαπητοί φίλοι,

Το Βουδιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Karma Gyaltsen Ling συνεχίζει το πρόγραμμά του για αυτό το χειμώνα με τους εβδομαδιαίους διαλογισμούς, καθοδηγούμενους από τον Λάμα Τσέρινγκ (Δευτέρα & Τετάρτη 8-9) αλλά και με τρία ωραία σεμινάρια που ακολουθούν παρακάτω. Οπως θα δείτε, τη Κυριακή 27 Νοέμβρη συνεχίζει η εντατική άσκηση Βιπάσανα, η οποία στο εξής θα γίνεται στο κέντρο σε μηνιαία βάση.
Επίσης, μην ξεχάσετε το απόγευμα του Σάββατου 17 Δεκεβρίου θα έχουμε μια μικρή γιορτή στο Κέντρο, με προβολή ταινίας και τσάι, και θα ακολουθήσει τη Κυριακή 18 Δεκεβρίου το πρωί διαλογισμός ΖΕΝ, για πρώτη φορά στο κέντρο μας! Οσοι θέλετε να προσφέρετε χριστουγεννιάτικα δώρα, ρούχα και τρόφιμα για το έργο του αδερφού Ζεράρ, είναι ευκαιρία να τα φέρετε μαζί σας εκείνο το διήμερο στο κέντρο.

Για την ερχόμενη άνοιξη, θα έχουμε 2 πολύ σημαντικές επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του Σεβάσμιου Chamtrul Rinpoche (http://www.chamtrul-rinpoche.com/) και τον Απρίλιο (;) της Μεγάλης Khandro Rinpoche (http://mjkr.org/index.cfm)...Θα ενημερωθείτε έγκαιρα και για τα δυο.

Τέλος, το κέντρο μας θα συμμετάσχει στη πρωτοβουλία των μαθητών της Κάντρο Ρίνποτσε για συσσώρευση των Μάντρα του Γκούρου Ρίνποτσε (ΟΜ Α ΧΟΥΝΓΚ ΜΠΕΝΖΑ ΓΚΟΥΡΟΥ ΠΕΜΑ ΣΙΝΤΙ ΧΟΥΝΓΚ), προς όφελος της δεινής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Η συσσώρευση δεν θα έχει όριο και θα ολοκληρωθεί με την έλευση της Ρίνποτσε στην Ελλάδα την ερχόμενη άνοιξη. Οπότε, όσοι θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να μετράτε τα μάντρα σας και να μας στέλνετε τα νούμερα μια φορά τη βδομάδα (ή το μήνα) με εμαιλ.

Καλή μας άσκηση!ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 & ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ώρες: 7-9 μμ
Κόστος: 10 ευρώ την ημέρα
Με τον Χάρη Πορφυρίδη, θεραπευτή της Αγιουρβέδα

Το κλασσικό σύστημα της Ινδικής Ιατρικής Αγιουρβέδα με πρακτικές συμβουλές για τη καλυτέρευση της υγείας μας και της ευεξίας μας παρουσιασμένο με απλά λόγια από τον φίλο ασκητή και θεραπευτή Χάρη Πορφυρίδη.


ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΠΑΣΑΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 8.30 πμ-12.30 μμ
Κόστος: ελεύθερη προσφορά
Καθοδηγεί ο Χρήστος Μούσιος, ασκητής με πολυετή εμπειρία στη Βιπάσανα

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οσοι συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν αποφύγει τις ψυχολογικές εντάσεις, τη κατανάλωση κρέατος, αλκοόλ και ουσιών τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν την άσκηση , να φορούν άνετα βαμβακερά ρούχα και να φέρουν μαζί τους ο, τι χρειάζονται για να κρατήσουν το σώμα τους ζεστό και άνετο στη διάρκεια του διαλογισμού. Στη διάρκεια του πρωινού, θα τηρηθεία σιγή, εκτός φυσικά από τις οδηγίες που θα δίνονται από τον Χρήστο.

ΒΙΠΑΣΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΕΡΑΒΑΝΤΑ
΄Οπως διδασκεται στα μοναστηρια της Ν.Α. Ασιας (Κευλανη,Ταιλανδη,Μπουρμα,Λαος). Καθιστικός διαλογισμός, o οποίος εναλλάσσεται με συνειδητό περπάτημα. Χρησιμοποιείται κυρίως η παρατήρηση της αναπνοής και των φαινομένων που εμφανίζονται σε σώμα και νου. Από τις αρχαιότερες διαλογιστικές τεχνικές, επανήλθε στο προσκήνιο απο τον Βουδα Γκοταμα πριν απο 2500 χρονια. Βιπάσανα, που σημαίνει καθαρή ενόραση, ειναι μια διαδικασία αυτοκάθαρσης μέσα απο την αυτοπαρατήρηση.


Ενα ΖΕΝ Σαββατοκύριακο στο Βουδιστικό Κέντρο θεσσαλονίκης! 17-18 Δεκεμβρίου2011
Σάββατο 17 Δεκ., 19.00-21.00:
Προβολή της ταινίας "ΕΓΥΗΜΕΝΗ ΦΩΤΙΣΗ" και συζήτηση


Κυριακή 18 Δεκ, 10.00-13.30
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΟΤΟ ΖΕΝ

με τον μοναχό Σάιγκεν (Ντέιβιντ Αλλεσπαχ)
Ο Ντέιβιντ Αλεσπαχ είναι ένας φίλος Αμερικάνος μοναχός Ζεν, που ζει π
οσωρινά στην Ελλάδα. Η ιστορία της ζωής του "πάει από τον υπαρξισμό στην ανακάλυψη του Βουδισμού και κατόπιν είκοσι χρόνια ταξίδια στην Ασία, μαθητεύοντας κοντά σε πολλούς δασκάλους της Τεραβάντα, και τέλος κατέληξε στο Βουδισμό Σότο Ζεν, με τη δική του προσωπική χροιά. Τώρα θεωρείται ένας από τους Πρεσβύτερους της Γαλλικής Γενεαλογίας του Ντεσιμάρου, αλλά αυτό βασικά δεν έχει σημασία..."Βιωματικό Σεμινάριο

‘‘ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ’’


Βιωματικό Σεμινάριο ‘‘ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ’’ σε συνδυασμό με "ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΓΑΛΗΝΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ"

Σε αυτό το πρωτοποριακό σεμινάριο, που συνδυάζει τη γνώση και το κύρος της επιστήμης της ψυχολογίας με τον αυθεντικό παραδοσιακό διαλογισμό, θα διδαχθούν η φιλοσοφία και οι επικοινωνιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να ενδυναμώσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της σχέσης με τα παιδιά μας.
Η «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα», είναι ένα σεμινάριο δεξιοτήτων για γονείς, που θα λέβει χώρα στη Θεσσαλονίκη από τον έμπειρο ψυχοθεραπευτή Πάτρικ Ακριβό και θα «εμπλουτιστεί» με μαθήματα βασικού διαλογισμού, καθοδηγούμενα από τον Λάμα Τσέρινγκ, τον υπέυθυνο δάσκαλο του Κέντρου μας.

Σε ποιους απευθύνεται η εκπαίδευση?
Στους γονείς με «παιδιά» όλων των ηλικιών και σε όσους συναναστρέφονται επαγγελματικά με παιδιά π.χ. νηπιαγωγοί, δάσκαλοι κλπ., βασικά όμως σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την παιδαγωγική τους γνώση χτίζοντας αρμονικότερες σχέσεις με τα παιδιά και όχι μόνο.

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμών γονέων είναι αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν τα λάθη που οι δικοί τους γονείς έπραξαν και άρα ψάχνουν να βρουν τρόπους να κάνουν καλύτερα την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου. Αναζητούν εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν μια οικογένεια με περισσότερη αγάπη και οικειότητα και λιγότερες συγκρούσεις. Η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) είναι ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι που κάνει ακριβώς αυτό, διδάσκοντας στους γονείς τρόπους έκφρασης του αμοιβαίου σεβασμού,βάσει έγκριτης επιστημονικής έρευνας. Ο διάσημος ψυχολόγος ThomasGordon που ανέπτυξε τη μέθοδο – και είχε προταθεί δύο φορές για το Νόμπελ Ειρήνης – δημιούργησε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας οκτώ εβδομάδων που διδάσκει στους γονείς:
· να ακούν τα παιδιά τους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράζονται: Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στον γονέα να κατανοήσει πραγματικά τα αισθήματα του παιδιού, που πολλές φορές δίνουν τη λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται.
· να μιλάνε στα παιδιά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους ακούνε:Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στον γονέα να εξηγεί στο παιδί πως η συμπεριφορά του προκαλεί πρόβλημα στον γονέα. Σκοπός είναι να εμπνευστεί το παιδί να θέλει το ίδιο να αλλάξει τη συμπεριφορά του.
· αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων: Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αλλά το ίδιο και οι γονείς. Οι συγκρούσεις προκαλούνται όταν αυτές οι διαφορετικές ανάγκες αναμετρώνται, οπότε η σχέση γονέων-παιδιών δοκιμάζεται. Με σκοπό να διασφαλιστεί η σχέση αγάπης μέσα στην οικογένεια, μπορούμε να μάθουμε τρόπους επίλυσης προβλημάτων όπου κανείς δεν βγαίνει χαμένος.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Ο διαλογισμός της Σάματα (Σίνε) έχει αρχικά ως απλό και βασικό στόχο την ανάπτυξη γαλήνης και διαύγειας μέσα στο νου μας. Είναι μια αρχαία τεχνική ενδοσκόπησης, με προέλευση την Ινδία, που δόθηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια από τον ιστορικό Βούδα Σακυαμούνι, γνωστό και ως Σιντάρτα Γκοτάμα.
Στην περίπτωση όμως αυτή, δεν θα εμπλακούμε σε βαθυστόχαστες φιλοσοφικές έννοιες και επιτεύξεις, αλλά θα επικεντρωθούμε στον απλό διαλογισμό που μπορεί να γίνει καλός φίλος στην καθημερινότητα μας.
Μαθαίνοντας αυτόν τον βασικό διαλογισμό με αυθεντικό τρόπο και εφαρμόζοντάς τον καθημερινά, έστω και για λίγη ώρα, κανείς μπορεί να βοηθηθεί στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού του και κατ’ επέκταση στην καλύτερη αντιμετώπιση των εξωτερικών συνθηκών που αντιμετωπίζει καθημερινά διότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.
Λειτουργώντας μέσα από την ηρεμία του νου μας, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε είναι πιο σωστές ενώ επιπρόσθετα οι συναισθηματικές αντιδράσεις ομαλοποιούνται.
Οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, τα παιδιά μας κλπ καλυτερεύουν, διότι λειτουργούμε μέσα από το πρίσμα της γαλήνης, διαύγειας και της πρακτικής σοφίας που προβάλει αυθόρμητα μέσα από τον διαλογισμό μας.

Έτσι λοιπόν ο ‘διαλογισμός’ μας βοηθάει να γινόμαστε πιο ήρεμοι και σοφοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά όλα όσα θα μάθουμε στην ‘‘Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα’’.

ΤΟΠΟΣ, ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ

Βουδιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης "Κάρμα Γκυάλτσεν Λινγκ", Γ. Βιζυηνού 1, Σαράντα Εκκλησίες, τηλ. επικοινωνίας 6972916782 & 6947802331,www.thessalonikibuddhistcenter.org, Email: pdakrivos@yahoo.com και thessaloniki.buddhist.center@gmail.com

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί το τριήμερο 20-22 Ιανουαρίου 2012

Αναλυτικό Πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα

Αριθμός συμμετεχόντων:
Μέγιστος Αριθμός : 16 άτομα - Ελάχιστος Αριθμός: 6 άτομα
(Θα κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας !)

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ


ΠΑΤΡΙΚ ΑΚΡΙΒΟΣ (ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ)
Ο Πάτρικ Ακριβός είναι Σύμβουλος Ψυχοθεραπευτής και διατηρεί γραφείο στη Ν. Ερυθραία, στην Αθήνα.
Εργάζεται στον χώρο αυτόν από το 2000 και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στους τομείς της συμβουλευτικής εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους, της παιδικής κακοποίησης και των τραυματικών εμπειριών.
Από το 2004, όταν άνοιξε το δικό του γραφείο, υποστηρίζει άτομα, ζευγάρια και οικογένειες, με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια αίσθηση υγιούς αυτοεκτίμησης, ούτως ώστε να είναι σε θέση να κάνουν δημιουργικές και θαρραλέες επιλογές που θα βοηθήσουν τους ίδιους και τις σχέσεις τους με τους άλλους.
Στο διάστημα αυτό της πλήρους και ενεργούς απασχόλησης του έχει συμμετάσχει ενεργά σε ειδικά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια και σε επιστημονικές επιθεωρήσεις στους τομείς της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων. Έχει διδάξει σε σεμινάρια και σχετικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ακαδημαϊκό και μη πλαίσιο.
Στην συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική του προσέγγιση πιστεύει ακράδαντα ότι κάθε άνθρωπος φέρει μέσα του ένα ισχυρό δυναμικό αυτοπραγμάτωσης και αυτοεκπλήρωσης, ότι καθένας κρύβει μια πηγή δύναμης και θάρρους που ο ίδιος μπορεί να ενεργοποιήσει ώστε να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του. Αυτό το δυναμικό μπορεί να αφυπνιστεί μέσω της εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται κατά τις συνεδρίες, όταν εγκαθιδρύεται μια υγιής σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και στον πελάτη που διέπεται από τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού.

ΛΑΜΑ ΤΣΕΡΙΝΓΚ ΟΥΑΝΤΣΟΥΚ (Μαουρίτσιο Ποντίτζια)
Ο Λάμα Τσέρινγκ είναι ένας παραδοσιακά εκπαιδευμένος και εξουσιοδοτημένος δάσκαλος του διαλογισμού. Ιταλικής καταγωγής, ζει και εργάζεται μόνιμα στη θεσσαλονίκη.
Έχοντας δυνατό σύνδεσμο με σπουδαίους θιβετανούς δασκάλους και θέλοντας να στηρίξει την αυθεντικότητα και τον πνευματικό πλούτο της Βουδιστικής παράδοσης, έγινε ο υπεύθυνος ιερέας του Βουδιστικού κέντρου Θεσσαλονίκης "Κάρμα Γκυάλτσεν Λινγκ".
Έχει διαλογιστεί και μελετήσει τις ανεκτίμητες αυτές μεθόδους για περισσότερο από 35 χρόνια, όντας από τους πρώτους δυτικούς που ακολούθησαν τη δεκαετία του 70 τον Σεβάσμιο Γκέντυν Ρίνποτσε στη Γαλλία, ολοκλήρωσε επιτυχώς δύο παραδοσιακές τρίχρονες απομονώσεις υπό τη καθοδήγηση του και έλαβε την εξουσιοδότηση να διδάσκει και να μεταδίδει τους αυθεντικούς διαλογισμούς που δίδαξε πριν από 2500 χρόνια στην Ινδία ο Βούδας Σακυαμούνι.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου